Plaats: ‘s-Gravendeel
Locatie: bibliotheek ‘s-Gravendeel
Begindatum: 16 november 2021
Aanvangstijd: 19:30
Einddatum: 16 november 2021
Eindtijd: 21:30

Droom of realiteit. Veel mensen kennen wel de kleurrijke schilderijen van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Maar wie was zij eigenlijk en wat voor leven leidde ze? Op deze vragen geeft cultuurhistorica Willy Atema antwoord in een lezing op 16 november in Bibliotheek s’-Gravendeel.

Kahlo werd geboren in 1907. In haar jeugd raakte ze ernstig gewond in een busongeluk, want haar een leven lang chronische pijn opleverde. Na haar herstel ontmoette ze de veel oudere kunstenaar Diego Rivera, met wie ze trouwde in 1929. Hij geloofde in haar als artiest, ook al werd haar kunst door de buitenwereld in het begin niet op waarde geschat. Toch was het een moeizaam huwelijk en hadden zowel Rivera als Kahlo vaak buitenechtelijke affaires, waarbij Kahlo zowel affaires had met mannen als met vrouwen.

Het werk van Frida Kahlo karakteriseert zich door de vrolijke kleuren, die in contrast staan met een vervreemdende sfeer. Kahlo werd en wordt vaak tot de surrealisten gerekend, maar zelf was zij het daar absoluut niet mee eens. Ze stelde dat ze geen dromen schildert, maar haar eigen realiteit.
Door de compromisloze manier waarop ze zichzelf als vrouw afbeeldt, wordt ze vaak gezien als een toonbeeld van feminisme. Ook wordt ze gezien als een icoon voor de LHBTIQ+-beweging en voor de Chicano’s, een beweging van inwoners in de VS die trots zijn op hun Mexicaanse afkomst.

Spreekster Willy Atema is cultuurhistorica en verzorgt deze avond op 16 november van 19.30 tot 21.30 in Bibliotheek ‘s-Gravendeel onder de vlag van kunsthistorisch bureau ‘Kunst en Kunde’ te Vlaardingen (www.kunstEnkunde.nl). Door de verhalen achter kunstwerken te delen leert ze je naar kunst kijken met een andere blik.

Toegangsprijs: € 5,75 voor niet-leden

Overige informatie:

De kosten zijn: € 4,75 (plusabonnement), € 5,00 (basisabonnement), € 5,75 (niet-leden)
Let op: als je nog geen inloggegevens van de Bibliotheek hebt, word je gevraagd om eenmalig een bezoekersaccount aan te maken. Dit account kun je de volgende keer weer gebruiken om een kaartje te kopen. Inloggen of aanmaken van een account is nodig, omdat wij je gegevens nodig hebben voor het verstrekken van toegangskaartjes voor de activiteit.

Comments are closed.